Mahkemeye Gitmeden Boşanabilir Miyim?
Evlilik davalarında mahkeme işlemleri her zaman son çare olmalıdır. Bir anlaşmazlığı üçüncü bir tarafın yardımı olmadan çözmeye istekli olan taraflar, başlangıç noktası olarak bunu yapmaya teşvik edilmelidir. Anlaşmalara 'mutfak masası üzerinden', avukat yazışmaları yoluyla, arabuluculuk yoluyla, işbirlikçi süreç yoluyla veya tahkim yoluyla ulaşılabilir. Bu seçeneklerden herhangi biri, doğru yasal tavsiyeyle birleştiğinde, davaların çoğunda mahkemeye gitmenin maliyetinden ve stresinden kaçınmanın mümkün olması gerektiği anlamına gelir. Diğer durumlarda, anlaşmazlıklar olabilir ve mahkeme işlemlerinin başlaması kaçınılmazdır.
Boşanma Davasında Davacının Benim veya Eşimin Olması Herhangi Bir Fark Yaratır Mı ?
Boşanma usulünde dilekçeyi veren taraf 'Davacı', eş ise 'Davalı' olarak bilinir. Davacı olarak dava açmanın avantajı, boşanma sebeplerini seçmenize ve davanın hızını belirlemenize olanak tanır. Davacı olarak, mahkemeden eşinizin yasal masraflarınızı ödemesini de talep edebilirsiniz.
Boşanma Davasında Mali Meseleleri Kesinleştirmeden Kesin Hüküm İçin Başvurabilir Miyim?
Mutlak Kararnamenin alınması ve mali konuların ele alınmaması durumunda, dava taraflarından biri, örneğin emeklilik hakları gibi belirli hakları kaybedebilir. Mutlak Kararname bir evliliği sona erdirir, ancak eski bir eşin Mahkemede mali talepte bulunmasını engellemez.
Davalı sizseniz ve Boşanma işlemleri sırasında mülk veya maliye için başvuruda bulunmaz ve Mutlak Kararname'den sonra yeniden evlenmezseniz, mülk veya maliye üzerinde herhangi bir talepte bulunmaya ilişkin önemli haklarınızı kaybedersiniz.
Mutlak Kararnamenin mali talepler tarafından verildiği durumlarda, açık kalırsa, eski bir ortağın yıllar sonra mali takibat düzenlemeye dönmesi mümkündür. Bu nedenle, boşanma sırasında tüm mali meseleleri çözmek için bir avukata danışmak önemlidir.
Arabuluculukta Ne Olur?
Çocuklara yönelik düzenlemelere bakabileceğiniz, bir mali anlaşma ve diğer seçenekleri müzakere etmek amacıyla mali bilgi alışverişinde bulunabileceğiniz başka toplantılar planlanacaktır. Arabulucu, çocuklarınız için mali tavsiye veya destek gibi başka yardımlar önerebilir, ancak asla yasal tavsiyede bulunmaz. Tarafların bir anlaşmaya varmadan önce bir avukata danışmaları tavsiye edilir.
Taraflar kesin tekliflere sahip olduklarında, arabulucu, 'Mutabakat Zaptı' adı verilen özet bir biçimde anlaşmayı kaydeden bir belge taslağı hazırlayabilir. Taraflar yasal tavsiye aldıktan sonra, ilgili avukatları sözleşmeyi yasal olarak bağlayıcı bir belgeye dönüştürebilir ve gerekli uygulamaları denetleyebilir.
Boşanma Süreci Genellikle Ne Kadar Sürer ?
Her iki taraf da boşanmayı kabul ederse, boşanmanın yasal olarak sonuçlanması genellikle yaklaşık altı ay sürer. Ancak, çözülmesi gereken finansal, mülk veya çocuk düzenlemeleri gibi başka konular varsa bu daha uzun sürer. Her dava farklılık gösterse de, ortalama olarak boşanmanın sonuçlanması ve mali anlaşmaya varılması yaklaşık bir yıl sürmektedir.
Boşanmada Tarafların Her Birinin Hakkı Nedir?
Her durum değiştiği için bu sorunun sabit bir cevabı yoktur. Mali çözüm genellikle tarafların koşullarına ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Mahkeme genel olarak, her iki tarafın gelir ve kazanma kapasitelerine, finansal ihtiyaçlara, evlilik sona ermeden önce tarafların sahip oldukları yaşam standartlarına, her bir tarafın yaşına, her birinin katkı paylarına bakmayı içeren bir kriter kontrol listesi dikkate alır. Tarafın yapmış olduğu ve her bir tarafın davranışı. Birinci öncelik, ailenin herhangi bir çocuğuna bir ev sağlamaktır.
Mahkemenin boşanmada mali çözümlerle ilgili olarak dikkate alacağı üç genel alan vardır: çocuk nafakası, eş nafakası ve medeni mal ve varlıkların dağıtımı.
Aile İçi Şiddet Mağduru Olarak Seçeneklerim Nelerdir?
Medeni Hukuk İnsanları aile içi istismardan korumaya yardımcı olmak için medeni hukuk yoluyla kullanılabilen ve bir avukat aracılığıyla başvurulabilecek dört tür ihtiyati tedbir vardır:
Taciz Etmeme Emri – başvuranları ve çocuklarını taciz, tehdit ve şiddetten korumak için. Suistimalcilerin belirli şeyleri yapmasını engellemek için emirler bireysel vakalara göre uyarlanabilir. Taciz etmeme emrini ihlal etmek ceza gerektiren bir suçtur ve beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Meslek Düzeni – tacizci eski bir eşin aile evinde yaşamasını veya eve gitmesini önlemek için.
Zorla Evlilik Koruma Emri – bir aile üyesini kendi iradesi dışında evliliğe yönlendirmeye veya tehdit etmeye çalışan herhangi birinin davranışını değiştirmek. Zorunlu Evlilik Koruma Kararını ihlal etmek, iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Çocuklarla ilgili endişeleriniz varsa, aynı zamanda aşağıdakilere de başvurabilirsiniz:
Yasak Adımlar Talimatı– Bu, özellikle ebeveynin çocuğu iade etmeyeceğine dair bir endişe varsa, bir çocuğu Birleşik Krallık'tan çıkarmak veya okuldan uzaklaştırmak gibi belirli eylemlerden bir ebeveyni önlemek için tarafların Ebeveyn Sorumluluğunu paylaştığı bir mahkeme tarafından verilebilir. .
Ceza Hukuku Bir aile içi şiddet faili, taciz, cezai zarar, saldırı, fiili bedensel zarar, ağır bedensel zarar, tecavüz, cinayet vb. ile suçlanabilir. Hakimler ayrıca belirli koşullarla bir Uzaklaştırma Emri (Taciz Etmeme Kararı gibi) verebilir. İstismarcının bir mağdurla temas kurmasını veya ona zarar vermesini önlemek için takılır. Yasaklama Emrini ihlal etmek ceza gerektiren bir suç olabilir.
Ne Zaman Boşanabilirsin?
- Bir yıldan uzun süredir evliyseniz
- İlişkiniz geri dönülemez bir şekilde bozulduğunda
- Evliliğiniz Türkiye Cumhuriyeti'nde yasal olarak tanınmışsa
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz.
Boşanma Süreci Nasıl Olur?
Normalde boşanma süreci basittir ve Mahkemeye üç çevrimiçi başvurunun yapılmasını içerir (boşanma dilekçesinden başlayarak).
Davanın başlangıcında, boşanma için başvuran taraf (dilekçe sahibi) tarafından bir boşanma dilekçesi doldurulmalıdır ve bu başvurunun maliyetini öğrenmek için avukatınıza başvurabilirsiniz. Başvuru daha sonra diğer tarafa (davalı) gönderilir, bu taraf ya boşanmayı kabul edebilir ya da davayı kabul etmeyebilir. Davalı boşanma davasını savunmadığı sürece, hiçbir tarafın boşanmayla ilgili herhangi bir duruşma için Mahkemeye gelmesi gerekmeyecektir.
Davalı, dilekçeye, bir hizmet bildirim formu doldurarak ve bunu, 'Nisi Kararı' olarak bilinen sondan bir önceki karara giden sürecin bir sonraki aşamasından önce mahkemeye iade ederek yanıt vermelidir.
Nihai Kararname boşanma 'Nisi Kararname' olarak bilinir ve Nisi Kararnamesi mahkeme tarafından ilan edildikten sonra 6 hafta ve bir gün boyunca uygulanabilir.